Je hebt het gevoel dat je nauwelijks grip op je leven hebt. Je hebt nauwelijks invloed op wat er in je leven gebeurt. Veel wordt voor je bepaald. Je denkt veel na. De gedachten die je over jezelf hebt zijn vaak niet zo positief. Je voelt je onzeker. Je weet niet meer wat je wilt in je leven of wat je wel of niet leuk vindt. En toch ergens diep van binnen weet je dat het ook anders kan. Dat je voor jezelf op kunt komen. Dat je je weer blij en gelukkig kunt voelen. Dat je dingen doet die je leuk vindt en waar je energie van krijgt. Met andere woorden: dat je weer de baas bent over je eigen leven! En weet je wat? Dat kan ook, want geloof me: veel van waar jij naar op zoek bent, zit gewoon in je! Je hoeft er alleen maar contact mee te maken. Ik kan je daarbij helpen.

Onbewust gedrag

Een heel groot deel van ons gedrag, onze gevoelens en onze gedachten is onbewust. Je reageert soms op een bepaalde manier zonder dat je precies weet waarom je zo reageert. Dit wordt o.a. veroorzaakt door herinneringen, waarden en overtuigingen. Zo voel je je bijvoorbeeld altijd heel klein en ongemakkelijk als iemand je onverwacht iets vraagt. Of je houdt jezelf klein door de dingen die je over jezelf gelooft en denkt. Sterker nog, je bent je gaan geloven dat een ander het altijd beter weet. Dat dit gedrag onbewust is, betekent echter niet dat je dit niet kunt veranderen. Ik kan je helpen je bewust te maken van je gedrag, gedachten en gevoelens. Daardoor kun je veranderen. Je kunt anders over jezelf denken, dan voel je je anders, bijv. zelfverzekerder, en daardoor gedraag je je ook anders: je komt bijv. meer op voor jezelf en je staat sterker in je schoenen. Zeg nou eerlijk, dat wil jij toch ook?

Mijn werkwijze

In de coachingssessies gaan we veel met je onderbewuste aan de slag. Gesprekken en oefeningen wisselen elkaar af. Dat kunnen bijvoorbeeld oefeningen zijn om meer bij je gevoel te komen, of waarin je dingen loslaat die niet meer voor je werken. Ook kun je ervaren hoe het is als je bijv. veel zelfvertrouwen hebt of als jij je droom hebt gerealiseerd. Tijdens het kennismakingsgesprek bespreken we je vraag, wat je nodig hebt en wat je wilt bereiken. Uiteraard kijken we of er een klik tussen ons is. Vervolgens maak ik een offerte. Na jouw akkoord starten we met het coachingstraject. Wat mij betreft gaan we er samen voor. Het is wel belangrijk dat jij je verantwoordelijkheid neemt. Het is jouw leven. Ik draag dingen aan, het is aan jou wat je ermee doet. En weet ook: zet een eerste stap, hoe klein ook, en dan komt er al verandering.

Mijn inspiratie

Het begon in de jaren 90 met het lezen van het boek De Celestijnse Belofte van James Redfield. Nog niet eerder had ik gehoord over spirituele bewustwording, toevalligheden, intuïtie en energie. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt. Daarna heb ik nog vele boeken over persoonlijke ontwikkeling gelezen. En nog steeds lees ik ze graag. Boeken die me enorm inspireerden zijn bijvoorbeeld Stephen Covey (7 eigenschappen van effectief leiderschap), Byron Katie (The Work) en Edith Eva Egger (De keuze). Daarnaast brachten de opleidingen Neuro Linguïstisch Programmeren en Walking In Your Shoes mij veel. Deze methodieken zet ik ook in tijdens mijn coaching. Ben je nieuwsgierig? Stuur me een mail en ik kijk wat ik voor je kan doen.

Neuro Linguistisch Programmeren

Hoe neem je de wereld om je heen waar en hoe reageer je daar vervolgens op, qua denken, voelen én doen? Met NLP word je je bewust van je gedachten, patronen en reacties. NLP is een communicatie- en veranderingsmethode die zich bezighoudt met onbewuste processen die aan de basis liggen van onze communicatie. NLP vergroot je veerkracht en flexibiliteit. Je krijgt inzichten over jezelf waardoor je anders om kunt gaan met de dingen die op je pad komen. Door het doen van oefeningen kun je patronen die niet werken veranderen zodat je je prettiger voelt. Je verandert niet de gebeurtenis zelf, maar wel de manier waarop je ermee omgaat. NLP gaat over leiderschap, over het stellen van doelen, over persoonlijke groei. En over het opheffen van persoonlijke blokkades die succes vaak in de weg staan. Je kunt weer aan het roer gaan staan van je eigen leven.

Tafelopstellingen

Wat als je je vraag, situatie of dilemma eens letterlijk op tafel legt? Dat kan met tafelopstellingen. Bij een tafelopstelling zet je houten blokjes (of andere objecten) op tafel die jou en je vraag representeren. Doordat je ze zonder nadenken op een bepaalde plek op tafel zet, brengen ze jouw innerlijk beeld van de situatie naar buiten. Uit de opstelling die dan ontstaat en de dynamiek die erin zichtbaar is, kun je iets opmaken over wat er speelt en hoe alles zich tot elkaar verhoudt. Soms is het wenselijk dat een of meer blokjes verplaatst worden of dat er meer blokjes worden toegevoegd. Hierdoor kan er een nieuw perspectief ontstaan. Tafelopstellingen geven overzicht en inzicht. Ze brengen je naar je onderbewuste, waar belangrijke antwoorden te vinden zijn. Tafelopstellingen zijn een vorm van systemisch werk. Een zeer krachtige methodiek die inzichten biedt zodat jij weer een volgende stap kunt zetten om nog dichter bij jezelf te komen.